4
apr

De hvite flekkene

   Posted by: reidar   in Meninger om mangt

På en vegg hjemme hos oss henger en kopi av et gammelt kart over det sørlige Norge. Det er fargerikt og detaljert – med ett unntak: et hvitt felt med noen få bokstaver som gir oss et vink om hva det handler om: TELLE MARCK. Et raskt søk på nettet gir oss forklaring på flekken: «Siden middelalderen, og da Norge først ble kartlagt på 1600-tallet, hadde Telemark bare vært en hvit flekk på kartet, det vil si at ingen såkalt lærd person hadde reist gjennom».

Bruken av uttrykket er mangfoldig, og jeg skal ikke utdype den særlig mer. De hvite flekkene er områder vi ikke kjenner. Realiteten er der. Telemark var med sin flekk like virkelig som resten av Norge uten. Afrika lå der fylt med hvite områder på primitive kart inntil europeiske oppdagere synliggjorde kontinentet med mangefargede kart.

Sammenligningen holder ikke så langt, men jeg våger meg på den: Kirken/menigheten/forsamlingen er satt til å forvalte det Jesus kalte «alt det jeg har befalt dere». Paulus kunne kalle det «hele Guds plan og vilje». Det er fundamentet – det er virkeligheten, og den er omfattende: «alt» og «hele». Den er hele kartet med linjer og farger og navn: «Guds mangfoldige nåde».

Kirken fikk overgitt hele atlaset. Men det gikk ikke lang tid før det begynte å dukke opp hvite flekker. Det har fortsatt gjennom 2000 år. Fasongene skifter. For flertallet synes det nesten umulig å se dem, og skulle de få et glimt over flekkgrensen, vekker det oftere negative enn positive reaksjoner. Ja, fornektelse!

Min påstand er at enhver bevegelse/epoke/generasjon har sin(e) hvite flekker. Sett gjennom historiebriller er det enklere å se hvor forbausende de er, hvordan de oppdages og kartlegges, og hva gevinsten er ved å gjøre det. La meg illustrere med historiske eksempler:

1517: Storkirken hadde glemt hvordan et menneske blir frelst! Det var dens tid store hvite flekk (m.fl.). Gud reiste opp, ikke bare en Luther, men en rekke «reformatorer». Resultat: Tusener frelst; mange motstandere (+ nyttig denne og senere befrielser: Skriften alene).

Sent 1700-tallet: Protestantene, Skriftens kirker hadde gjort misjonsoppdraget praktisk ugyldige. Gud reiste opp William Carey oa. Resultat: En mektig bølge av misjon – nasjoner berørt.

1905: Azusa Street oa. Åndsdåpens bleke, hvite flekk befridd i fargerikdom. Resultat: Karismatisk ild globalt.

Jeg sa at enhver bevegelse har sine hvite flekker. Hva er det i vår situasjon? Å avsløre hvite flekker og kartlegge dem med bibelske farger bringer med seg rik velsignelse.

 

Trykt i Dagen 4. april 2018

Tags: , ,

This entry was posted on onsdag, april 4th, 2018 at 12:52 and is filed under Meninger om mangt. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One comment

Anders Sagevik
 1 

Jeg tror det er behov for at vi utvider vår «Gud boks» med hvordan det ser ut å bringe hele Hans rike.
At det både har med samfunnstranformasjon i alle de 7 fjell eller sværene, men også konkret det at Jesus var opptatt av menneskets helhet, i både kropp, sjel og ånd, og at menigheten trenger å sprenge den boksen om hvordan det skal se ut.
Det er fint med håndspåleggelser og momentane ting både på gatene og på møter, men jeg tenker at Gudommelig helse handler om så mye mer!

april 4th, 2018 at 21:06

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment