19
feb

Hellig hverdag

   Posted by: reidar   in Meninger om mangt

Flere ganger de siste årene har jeg oppfordret til fornyelse av vårt forhold til høytidene; julen klarer seg selv, men påske og pinse er noe annet.

Burde ikke kristne vitne med sine føtter om hvor viktig høytidenes innhold er, og hvor flott det er å feire Jesus sammen? Jeg har vel sagt noe lignende om søndagen.

Hvis alle som bekjenner kristen tro, hver søndag viste det for all verden med å gå til gudstjeneste, fikk vi i alle fall avlagt en slags bekjennelse. Kommer alle, kan det bli kamp om sitteplassene. Festlig!

Altså: Søndagen trenger deg – og du trenger søndagen, for der forkynnes det ord «som kan gi deg visdom til frelse ved troen på Kristus Jesus». Ja, det kan skje hvilken dag som helst, men selv samfunnet rundt oss er ordnet slik at vi (inntil videre?) har en dag som gjør det lettere å samles enn på andre dager.

Helligdag kaller vi noen ganger søndagen. Men nå vokser det på ny frem en gammel sannhet: Mandag er helligdag – en dag for gudstjeneste! Og tirsdag og onsdag og torsdag og fredag og lørdag. Du trenger ikke oppsøke et hus med tårn eller kors for å ha gudstjeneste.

«De sanne tilbedere skal tilbe i ånd og sannhet». På verkstedet, kontoret, åkeren, i klasserommet, butikken, fjøset, bussen, toget, bilen. Alene eller sammen med andre troende (eller vantro som søker rettferdighet, fred og glede og aner at du har det).

Du trenger ikke finne på «åndelige» fakter og fikse gester. Gjør jobben og «enten dere eter eller drikker, eller hva dere enn gjør, gjør det alt til Guds ære!» «Og la alt dere sier og gjør, skje i Herren Jesu navn, med takk til Gud ved ham!» Alt ærlig arbeid er rett forstått et kall til gudstjeneste (å tjene Gud). «Work is Worship».

Søndagen er ofte beste tid for å høre Skriftens ord – om frelse – men dernest ikke minst som den spennende manualen for mandag til lørdag. «Hver bok i Skriften er innblåst av Gud og nyttig til opplæring, tilrettevisning, veiledning og oppdragelse i rettferd, så det mennesket som tilhører Gud, kan være fullt utrustet til all god gjerning».

«Hellig Hverdag» er forresten navnet på en konferanse på Gardermoen i april. Flott navn!

Trykt i Dagen som ”Synspunkt”19. februar 2016

Tags: , , , , ,

This entry was posted on fredag, februar 19th, 2016 at 11:17 and is filed under Meninger om mangt. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment