7
mai

Av- eller på-kristning

   Posted by: reidar   in Meninger om mangt

Mange troende mennesker er opptatt av at samfunnet avkristnes. Det er dypt alvorlig at så skjer. Det er ikke likegyldig at normer og verdier mer og mer preges av en tankegang der Gud er en uvedkommende størrelse. De av oss som er godt voksne, husker mange tapte slag. Vi tapte definisjonsmakt og fikk nye lover. Skritt for skritt påvirker lovene samvittighetene slik at det som før var synd, blir allmenn moral.

Den står ikke i Sangboken på bedehuset, men revyvisen Einar Schanke gjorde kjent, kunne noen ganger vært refrenget vårt: ”Nå går det rett på dunken, verre og verre dag for dag”. Men det synger vi ikke! Og hvis vi synger eller tenker slik, er det på tide å løfte hodet. Er vi en smule lettsindige, kan vi prøve en annen vise og synge: ”Bedre og bedre dag for dag”. Der er minst to viktige grunner til det.

For det første: Visst avkristnes Vesten, men løft blikket over nesetippen og se: Resten av verden, nei, verden samlet, på-kristnes raskere enn Europa og Nord-Amerika avkristnes. Det er ikke mange dagene siden vi kunne lese i avisene at Kina snart er det største kristne landet. Jeg kjenner folk som kan berette om forunderlige kristne fremstøt i verdens største muslimske land, Indonesia. Eller i Mexico, i USA, i Canada, i Argentina, i Brasil, i Filipinene. For ikke å snakke om de afrikanske landene, særlig sør for Sahara.

”Gud gjør mer bak din rygg, enn du ser for dine øyne”, hørte jeg en gang Gerald Coates si. Mye av det Gud gjør, kan ikke publiseres av sikkerhetsmessige grunner. Men i blant blir ting synlig, og vi forundres over på-kristningen.

For det annet, og det er enda viktigere: Vi vet hvordan åndskampen ender! Resultatet er ufattelig stort, ”en stor skare som ingen kunne telle, av alle folkeslag og stammer og folk og tungemål”. Forut for det ligger en akselererende vekst. Det må være det Jesus illustrerer i de såkalte vekstlignelsene. Sennepsfrøet ”er mindre enn noe annet frø, men når det vokser opp, er det større enn hagevekstene og blir til et tre, slik at fuglene under himmelen kommer og bygger rede i grenene”. Surdeigen skal virke helt til alt blir gjennomsyret.

Eller den mest suverene vekst- og seierslignelse: Kong Nebukadnesars nattlige visjon og profeten Daniels tydning, Gudsrikesteinen som knuste verdensrikene og ”ble til et stort fjell som fylte hele jorden” (Dan 2,35). Påkristningens endelige seier over all avkristning.

Trykt som «I fokus» i Dagen 7. mai 2014

Tags: , ,

This entry was posted on onsdag, mai 7th, 2014 at 13:12 and is filed under Meninger om mangt. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment