«Ciudad Juárez er verdens mordhovedstad», skrev Morten Strøksnes i Nordlys 7. juli 2012. Han hadde vært i den mexicanske byen året før. Narkokartellene er i krig med hæren, og med hverandre, forteller han. «Situasjonen er uoversiktlig, og ute av kontroll. … Tidligere kriget kartellene om La Plaza, altså transportrutene for narko, som er verdt mange hundre milliarder kroner. Nå virker det mer som om de smugler narko for å finansiere krigen».
Byen er en krigssone. «Soldater med tunge automatvåpen og svarte finlandshetter patruljerte byen med militære kjøretøy. Hver dag henrettes folk på bestialsk vis. Parterte kropper slenges ut av biler midt på lyse dagen, med påklistrede navnelister over de neste som skal drepes. Politistasjoner angripes med raketter og andre krigsvåpen. Det oppdages stadig massegraver». Prisen på et leiemord er nå 450 norske kroner og nedover. «Folk tortureres og maltrakteres med sverd, motorsag eller drill, og filmopptakene legges ut på Internett».
Om lag fem tusen ble drept i fjor. «Nesten ingen mord blir oppklart. Juárez er i ferd med å kveles av frykt. Flere hundre tusen har rømt fra byen. Selv borgermesteren og politisjefen har flyktet over grensa til El Paso».
For en tid siden hørte jeg Strøksnes på NRKs Dagsnytt 18. Anledningen var at han også har skrevet bok om sin Mexico-reise. Programlederen nevnte skribentens besøk «i verdens mordhovedstad». Jeg husker ikke nøaktig svaret, men med få ord gjorde Strøksnes det klart at Ciudad Juárez hadde mistet sin førsteplassering på mordsstatistikken.
Ikke bare det! kunne fortsettelsen som NRK ikke hadde, vært. Byen har opplevd raskere nedgang i kriminalitet enn noen by i Nord-Amerika. Borgermesteren er tilbake og har innviet byen til Gud; delstatens justisminister har satt Jesus over justisdepartementet, og politimesteren søker åndelig beskyttelse hos pastorene. Det før beryktede Cereso-fengslet er et åndelig senter. Tidligere leiemordere tjener Gud og leder andre til Jesus. Forandringene er så konkrete at turismen er på vei opp, og folk som har rømt begynner å flytte hjem. Menighetene vokser, og Ed Silvoso fra Harvest Evangelism som rapporterer dette, snakker om markedsplass-vekkelse.
Hvordan? Ved Guds nåde og medarbeideres offer og arbeid. Ved bønneevangelisering og bruk av det vi vet om hvordan byer forvandles. Kort sagt: De troende gjør det profeten Jeremia lærte jødene i Babel: «Dere skal fremme fred for den byen som jeg har ført dere til i eksil, og be til Herren for den!»
Trykt som «I fokus» i Dagen 18. april 2013
Tags: bønneevangelisring, Ciudad Juárez, kriminalitet, Mexico, transformasjon
One comment
Leave a reply