28
jan

Ledig stilling for troende prest

   Posted by: reidar   in Meninger om mangt

Morsomt eller tragisk? Våre dansker venner har gitt oss en historie og en dertil hørende debatt som først kan få en til å trekke på smilebåndet, i neste omgang kanskje gråte. Menighetsrådet i Mejdal kirke i Viborg stift trenger ny prest og fulgte vanlig prosedyre inkludert en stillingsannonse. Så smalt det. Jeg har det fra Kristeligt Dagblad: ”Menighedsrådet skriver sort på hvidt i jobopslaget, at de søger en præst, ’der er troende’.” I følge KD er det første gang en kirke ”formulerer troen som er krav til præster” i jobbannonsen.

Reaksjonene ble raskt mange. J. T. Jensen, medlem av menighetsrådet i Københavns valgmenighet, sier at Mejdal menighet har gitt et sønderknusende spark til forestillingen om at folkekirkens prester tror på Gud. Det en har regnet som sannsynlig, er ikke uten videre slik. ”Det er vilt provoserende at man overhode kan trekke presters tro i tvil.”

Andre stiller seg høyst tvilende til menighetens utspill. Professor N. J. Cappelen prøver å være en smule imøtekommende, men har lite forståelse for kravet. ”Det er et problematisk kriterium,” sier han. ”For hvordan måler menigheten om en prest er troende? Det kan man ikke.” For ham er det biskopen som må avgjøre om en prest kan få embete. Presteforeningens leder er på linje: ”Det er dypt problematisk å måle folks tro og dømme folk ute. Det kan lett føre til sinnelagskontroll. Hvem skal avgjøre om presten har den rette tro?”

Rektor M. Lindhardt på Pastoralseminariet i København advarer også. Et krav om tro vil skremme nyutdannede prester fra å søke. Mange av dem vil slett ikke kalle seg troende. ”Og det vil ikke jeg heller,” føyer han til. Tro er for sterkt forbundet med den pietistiske arven, ”en særlig from forståelse av kristendommen med fokus på den personlige tro”. Han mener også at å være troende lett kan bli noe abstrakt ”hvor man skal forholde seg til underlige himmeldyr, engler som kommer ned og Herren som viser seg”.

Hva er det som har skjedd på veien siden kirken ble til? Tro var en forutsetning, ikke bare for prester, men for å bli lagt til menigheten. Da apostlene trengte noen til å avlaste dem for praktiske oppgaver, ga de menigheten kriteriene for dem skulle velges: De skulle finne ”sju menn som har godt ord på seg og er fylt av Ånd og visdom”. Om en av dem heter det at han er ”en mann fylt av tro og Hellig Ånd”. Vi gratulerer Mejdal kirke med annonsen. Gud gi at de får ”en mann fylt av tro og Hellig Ånd”!

Trykt som «I fokus» i Dagen 28. januar 2013

Tags: , , ,

This entry was posted on mandag, januar 28th, 2013 at 10:43 and is filed under Meninger om mangt. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment