22
nov

Sjærlighet + sjøttkaker = sjedelig

   Posted by: reidar   in Anmeldelser

Finn-Erik Vinje:
Sjærlighet og sjøttkaker
Språklige gleder og gremmelser
Schibsted Forlag 2012
Innb. 384 sider

Finn-Erik Vinje er professor emeritus i nordisk språk og en høyst aktiv deltaker i debatter om språk. Han har skrevet en rekke bøker om emnet, bøker jeg ikke har lest. Kanskje jeg burde ha gjort det? For jeg har et aktivt forhold til språk. Det norske språk er mitt viktigste redskap som skribent og, ikke minst, som predikant.

Så da Dagens redaksjon utfordret meg, kastet jeg meg over språkekspertens nye bok. Det var spennende og utfordrende. En stund. Så ble det anstrengende. For det er egentlig ikke en bok selv om det ser sånn ut. Det er en stor, stor samling av små, små stykker som bare delvis henger sammen med hverandre. Det er «bloggnotiser» i følge Vinje selv. «Stoffet er ordnet innholdsmessig i åtte kapitler, men for øvrig har småstykkene ingen indre sammenheng», sier han. «Man skal kunne slå opp på måfå og lese litt her og litt der», fortsetter han. Men det går ikke for en anmelder!

Formatet fungerte sikkert som daglige bloggnotiser. Men tre-fire hundre sider med blogger på en halv til én sides lengde! Selv om mange av dem, men langt fra alle, er høyst interessante. Og jeg følger Vinje når han arresterer og korrigerer og rettleder skribenter, forfattere, journalister, NRK-folk – jeg er nesten alltid enig. Han driver en språklig etterretningstjeneste som er beundringsverdig. «Språklige gleder og gremmelser» heter det på omslaget av boken. En opptelling ville nok vise at for Vinje er gremmelsene langt mer tallrike enn gledene. Men det er vel en følge av etterretningstjenestens natur.

Selvsagt fører Vinje tydelig tale når det gjelder aktuell debatt. Han er fornøyd med riksmål eller moderat bokmål, men forarget over den nær sagt grenseløse valgfriheten innenfor den offisielle normen. Den både tillatte og utbredte bruken av dialekt i NRK mener han er ødeleggende om vi ønsker å forme en nasjonal språkkultur. Han spanderer ellers adskillige blogger på å argumentere for å fjerne sidemålsstilen i norskfaget.

Jeg har funnet ett innlegg som ikke er motivert av trangen til å korrigere eller kommentere et språklig fenomen. Der lufter Vinje først sin motvilje mot «mondene genser- eller fotballprester, dem som gjerne har ring i ørene, tatoveringer på armene og VIF-merket på brystet og holder seg med et jovialt folkelig-dialektalt talespråk». Så slår han til med en omtale av professor Ole Hallesby, en omtale som oser av forakt og avsky. I språkstrid «iakttar jeg dekorum» sier han om seg selv i fortalen. Da sier han at «stort sett er jeg hensynsfull og disiplinert som en keiserlig husar». Men han mister hvert snev av folkeskikk i det ene innlegget som ikke angår språkdebatt.

Trykt i Dagen 22. november 2012

 

 

Tags: , , , ,

This entry was posted on torsdag, november 22nd, 2012 at 13:20 and is filed under Anmeldelser. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment