15
nov

Fascinerende misjonsbok

   Posted by: reidar   in Anmeldelser

Bjørn Jarle Sørheim-Queseth:
Doktor Bjørgaas
Historien om en legemisjonær
Hermon Forlag 2012
Innb. 318 sider

Boken begynner med en dramatisk episode som fant sted på det kristne sykehuset i Pingtung på Taiwan i 1957. To norske leger er involvert. Kristoffer Fotland kjemper ved operasjonsbordet for å holde liv i en fattig risbonde som i sin fortvilelse har søkt hjelp hos utlendingene. For alle tradisjonelle utveier har sviktet. «Olav, pasienten trenger mer blod», sier Fotland. Olav Bjørgaas er den andre norske legen. Mangel på blod er en konstant nød. Som det har skjedd før og skal skje igjen: Bjørgaas gir selv av sitt eget blod. Og er alt for fort på beina igjen, tappet for krefter etter flere slike episoder.

Jeg har gjengitt episoden i kortform. Bjørn Jarle Sørheim-Queseth har valgt den som inngang til en omfattende bok om legemisjonæren fra Stavanger. Episoden er bare en av flere som viser oss en mann som gang på gang gjør det utrolige i møtet med mennesker i nød. Det kunne være fristende å gjengi flere av hendelsene og for eksempel begynne med første fase på Taiwan blant de levende døde i Lo Sheng, de spedalske. Men der er så mye å ta av fra et langt liv i uselvisk tjeneste. Spør misjonslegen om hvorfor han gjorde det usedvanlige og ofte dristige, og han svarer med Paulusordene om ferdiglagte gjerninger.

Sørheim-Queseth har gitt oss en omfattende bok. Han har hatt et tett samarbeid med Bjørgaas i lang tid og har trukket frem en rekke viktige kilder. Første del av boken handler om barndom, ungdom og utdannelse og ekteskap. Annen del er den store hoveddelen og handler om over tretti år i tjenesten på Taiwan. Han bygde Pingtung kristne hospital og startet øyas første handikapsenter. Hans innsats for å bekjempe lepra og etter hvert tuberkulose og polio har bidradd til at disse sykdommene er utryddet på Taiwan. Tredje del av beretningen handler om Bjørgaas på nye tomter og som den som etablerer Misjonsalliansens arbeid i Bolivia og Vietnam.

Forfatteren har gitt oss et portrett av Doktor Bjørgaas som er detaljrikt uten å miste helheten. Han kaller det ganske enkelt for «Historien om en legemisjonær». Visst er den en hyllest til en ener, ikke fordi det tegnes et glansbilde. For det gjør det ikke. Konflikter og ødelagte samarbeidsforhold er også en del av bildet, og det forties ikke. Noe av det kan skyldes at Bjørgaas ikke er skåret i A4-format. Kanskje er det derfor han kan komme til å gjøre bragder som få andre gjør – og på samme tid bli et uromoment for noen A4-mennesker?

«Doktor Bjørgaas» – personen var en gave til Misjonsalliansen; boken må også være det. Men den fortjener lesere langt utover organisasjonen. Eldre kristne vil lese den; unge kristne bør det. Ja, det er en heltehistorie, og det er kanskje ikke i pakt med tidsånden. Men kanskje vi trenger helter, hellige helter av kjøtt og blod.

 

Trykt i Dagen 15. november 2012

 

Tags: , ,

This entry was posted on torsdag, november 15th, 2012 at 11:07 and is filed under Anmeldelser. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment