15
aug

Ny gransking av gamle tradisjoner

   Posted by: reidar   in Meninger om mangt

Ett av de ordene vi har fått fra Amerika til norsk kirkeliv de siste tiårene, er evangelikal. Det brukes om store deler av kristenfolket i USA og har blitt internasjonalisert, ikke minst i forbindelse med Lausanne-bevegelsen. De fremste kjennetegnene er (1) konservativ bibeltroskap med sterk tro på Skriftens autoritet og normative rolle, og (2) evangeliseringsiver og misjon, oftest med sterk vekt på personlig gjenfødelse.

Det første av kjennetegnene har ført til forsvarskamp mot det evangelikale ser som teologisk og etisk forfall. De ønsker å stå opp og ikke ”være umyndige småbarn, ikke la oss kaste hit og dit og drive omkring ved hvert eneste vindpust av ny lære, så vi blir et bytte for menneskers falske spill og listige, forførende knep” (Ef 4,14). Denne kampen er mer eller mindre tapt i mange av de historiske protestantiske kirkesamfunnene i USA. Og mange kristne flykter til konservative sammenhenger, alt fra sørstatsbaptistene til den ortodokse kirke.

Men kamporienteringen kan også føre til en konservering av nedarvede standpunkter som uten videre betraktes som bibelske. Det er vel ikke et fenomen som er enestående for USA! Engelskmannen John Stott er kanskje den teolog som har satt mest preg på Lausanne-bevegelsen. Han har gitt oss sitt særmerke på ekte evangelikal holdning: «Kjennetegnet på en autentisk evangelikalisme er ikke ukritisk repetisjon av gamle tradisjoner, men viljen til å undergi enhver tradisjon, uansett hvor gammel, fornyet bibelsk gransking og, om nødvendig, reform.»

I det store perspektivet er det lett å se at vilje til fornyet bibelsk gransking har vært avgjørende. Uten den, ingen reformasjon. Uten den, ikke verdensmisjonens eksistens og ekspansjon. Uten den, eksemplene fra historien er mangfoldige. Paulus skrev at ”vi tar hver tanke til fange under lydigheten mot Kristus” (2 Kor 10,5). Kan det være at noen av tankene vi kalles til å ta til fange, er tradisjoner vi har tatt som selvsagte – kanskje fordi de var det for forrige generasjon? Kan den endelige sannhet om Guds hele råd være etablert en gang for alle på et eller annet tidspunkt i løpet av de 2000 årene siden Jesu død og oppstandelse? Eller er det mer sannsynlig at alle generasjoner, inkludert vår, har hvite flekker på kartet og trenger Stotts utfordring?

Bibelske sannheter er under angrep i dag. Men ved siden skjer det spennende og utfordrende ting under ”kjennetegnet på en autentisk evangelikalisme”, en radikal vilje til ”fornyet bibelsk gransking”.

Trykt i Dagen som «I fokus» 15. august 2012

Tags: , ,

This entry was posted on onsdag, august 15th, 2012 at 09:09 and is filed under Meninger om mangt. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment