19
jul

”Som en nervøs krimleser”

   Posted by: reidar   in Meninger om mangt

En ung mann i menigheten fortalte meg nylig at han planla å lese Johannes’ Åpenbaring de nærmeste dagene – eller var det ukene? Om jeg hadde noen råd til ham? Det ga jeg, og de ble nokså spontant annerledes enn det jeg ville gitt i forbindelse med andre bibelske skrifter. Det vil si – det begynner som vanlig med begynnelsen. Så vil jeg råde til snu tingene litt på hodet. Her kommer rådene i litt mer utførlig utgave. Altså:

  1. Begynn med begynnelsen – det strålende portrettet av kongen, av den opphøyde Jesus Kristus (kap. 1); fortsett med visitasrapportene fra de sju menighetene og husk at det handler om sju virkelige menigheter og på samme tid tjener som et speil for menigheter til alle tider (kap. 2 og 3); og ta deg god tid med skildringen av den himmelske tilbedelse av skaperen og frelseren (kap. 4 og 5).
  2. Men så skal du hoppe rett til slutten av boken – skildringen av en ny himmel og ny jord (kap. 21 og 22). Det er høydepunktet både i boken og hele Bibelen, den grensesprengende beretningen om målet for Guds evige frelsesplan, ikke bare for menigheten, men for hele universet.
    Det trenger du å ha i tankene når du etter hvert skal lese alt fra kapitel 6 og til og med 20. For da skal du gjennom så mye skremmende og vanskelig at du trenger å vite hvordan det ender! Du har med deg den ”hemmelige” kunnskapen om hvem som vinner til slutt. Uansett hva som skjer underveis, vet du utfallet.

Det er dette jeg tenker på med krimleseren i overskriften. De fleste av oss leser en krimbok fra side 1 og linje for linje og side for side tvers gjennom boken – fra begynnelse til slutt. Men der finnes noen som ikke greier det. Det er for spennende. Så de tjuvtitter i siste kapitel! De må vite utfallet for å greie kapitlene mellom.

Det er selvfølgelig tåpelig å lese krim på den måten. Krim er et fantasirikt menneskes fengslende diktning. Johannes’ Åpenbaring er noe annet. Det er virkelighet – virkelig virkelighet. Og slutten er ikke avhengig av et menneskes fantasi, men av ham som skal si: ”Se, jeg gjør alle ting nye” – og som så gjør det! Og vi skal få lov å vite det her og nå.

19. juli 2012

Tags: ,

This entry was posted on torsdag, juli 19th, 2012 at 17:34 and is filed under Meninger om mangt. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment