28
jun

Trist om vond barndom og ungdomstid

   Posted by: reidar   in Anmeldelser

Sarah Rebecca Vikesland:
Kjære Gud, lær meg å fly
Bokforlaget Publica, 2011
Innb. 220 sider

Da Vikesland var 17 år gammel, var hun så deprimert at hun tenkte på selvmord. I stedet begynte hun å skrive det som nå er blitt en bok på et par hundre sider. Den handler om hennes eget liv fra tidlig barndom av, og hun forsikrer oss om at hun ønsker å være fullstendig ærlig i sin beretning. Det hun gir oss, er en tragisk beretning om en forvirret barndom og ungdomstid. Den er vond å lese. Selv det som for en tid er gode opplevelser, ender gang på gang i skuffelse og nederlag.

Boken er sterkt preget av forholdet til Jehovas Vitner. Familien hennes var lenge aktiv i denne bevegelsen. Mot slutten av boken tar hun et totalt oppgjør både med menigheten og Gud og andre trossamfunn (som hun tydelig vet lite om). Baksiden på omslaget gjør dette til hovedsak. Jeg sjekket forfatterinnens blogg og finner at hun der også sier at hun skriver sin egen historie ”blant annet for å sette lys på farene ved sekten Jehovas vitner”.

Der er ingen grunn til å betvile mye av det hun sier om sekten. Men boken blir ikke troverdig som oppgjør med JV. Det er ikke JV som alene eller i hovedsak er forfatterinnens ødeleggende problem. Til tider er det den og medlemmer av den som representerer det positive.  Det er en destruktiv mor, supplert av en passiv far, som er den onde gjenganger i de sytten årene boken handler om. Visst er foreldrene en tid aktive i JV, men det opphører lenge før forfatterinnen bryter med menigheten.

Det er vanskelig å forholde seg til en så personlig bok hvor ingen av de mange omtalte, som nesten alle før eller siden svikter, kan komme til orde. Jeg vet ikke om noen jeg vil anbefale å lese den, kanskje med ett unntak: den kunne være nyttig lesning for ansatte i barnevernet.

Trykt i Dagen 28. juni 2012

 

 

Tags:

This entry was posted on torsdag, juni 28th, 2012 at 09:01 and is filed under Anmeldelser. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment