8
jun

Salt og Lys-kristne

   Posted by: reidar   in Meninger om mangt

«Hvor befinner folk seg de fleste av sine våkne timer?» spurte Doug Spada i WorkLife nylig i en mail til menighetsledere. Vi trenger ikke å spekulere på hva svaret er. BTMagasinet har hentet tall fra Statistisk Sentralbyrå om en gjennomsnittsdag i Norge i 2010 «blant dem som har utført aktivitetene. Alder 16-74 år.» Jobb og jobbreiser er på topp med 8,2 timer (litt over en halvtime mer enn nattesøvn). Spranget er langt til neste aktivitet.

Kristne mennesker skiller seg sikkert ikke vesentlig ut fra resten av befolkningen. Det er de kristne Spada skriver om når han fortsetter med nok to spørsmål: «Hvor møter de fleste utfordringene når det gjelder å leve ut sin tro? Hvor har de majoriteten av sine relasjoner?» Svaret er selvsagt: På arbeidsplassen, «og det er nettopp der menigheten kan forvente en forbausende vekst», hevder han.

Spada er bare en av de mange som roper menigheten ut på markeds- eller arbeidsplassen. Med forskjellige ord og uttrykk er anliggendet det samme. De kristne må riste av seg forlegenhet og falsk ydmykhet fordi de ikke er pastorer eller evangelister eller hva vi nå kaller det noen med urette regner som de egentlige åndelige tjenester. Alle troende er ved dåpen og troen ordinert til å representere Kong Jesus og hans rike – ikke minst der de tilbringer størstedelen av sin våkne tid. Der har de en åndelig tjeneste. Der dyrker de sin bit av menighetens misjonsmark.

Spada oppfordrer menighetsledere til å ta frem kartet av lokalsamfunnet og prikke inn arbeidsplassene der medlemmene befinner seg mandag til fredag. «Dere vil raskt oppdage at menigheten deres har et betydelig nærvær i samfunnet, en mulighet for transformasjon.»

Hvordan? Svaret er mangfoldig. Bibelen inneholder faktisk ganske konkrete anvisninger om både de holdninger som kristne arbeidstakere og givere preges av når de drives av Guds Ånd, og om hvordan de skal omgås alle mennesker. Her dreier det seg om mer enn å be for arbeidsplass og kolleger – enda det har høy prioritet! Det er snakk om å være mer enn å gjøre, å gjøre mer enn å tale!

Lederen for eldsterådet i den menigheten jeg er med i, sammenfattet det i tre ord forkortet til tre bokstaver: SoL = Salt og Lys-kristne. Jesu betegnelser i Bergprekenen er gyldige hele tiden uansett hvor, men burde ikke minst få utfolde seg på arbeidsplassen. Jesus sa ikke: «Dere er menighetens salt», men «jordens salt». Han sa ikke: «Dere er kirkens lys», men «verdens lys».

Slipp SoL inn på arbeidsplassen – Salt og Lys-kristne.

Trykt som «I fokus» i Dagen 8. juni 2012

Tags: , , ,

This entry was posted on fredag, juni 8th, 2012 at 09:19 and is filed under Meninger om mangt. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One comment

Noralv Askeland
 1 

Flott artikkel, Reidar. Hilser fra Filippinene.

juni 11th, 2012 at 12:18

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment