30
des

Raust og rikelig

   Posted by: reidar   in Meninger om mangt

Ordene i overskriften er hentet fra Bibel 2011s oversettelse av 1 Kor 15,58: ”Arbeid raust og rikelig for Herren!” Bak ordene står et gresk ord som hører til en gruppe av ord som har å gjøre med rikelighet, overskudd, overflod. På nynorsk står det: ”Ta stadig rik del i Herrens gjerning!”

”Raust og rikelig” smaker godt, synes jeg. Vi har en raus Gud! Som Guds barn bør vi selvsagt søke å ligne Far. Sjenerøsitet skulle vel være et kjennetegn for kristne mennesker på det personlige plan. Men ikke bare der. Det må i aller høyeste grad også gjelde fellesskapet, menigheten. Ja, det gjelder på alle plan, men testes ofte på ett konkret plan. Er det tilfeldig at Paulus går direkte fra ordene om raushet i arbeidet for Herren til omtale av innsamlingen til medkristne i Jerusalem? Neppe.

De fleste kjenner i alle fall noen sjenerøse mennesker. Jeg vet om menigheter som har forsøkt å gjøre raushet til en fast del av sitt liv. Én menighet har systematisert noe av det: tre av fire søndagsofringer gis bort til andre evangeliske eller veldedige formål i inn- eller utland.

I USA er der bortimot en bevegelse av menigheter som vil mer; de ønsker å hjelpe sine medlemmer fri fra det som binder dem til forbrukersamfunnets mange begjær. Pastor Brian Tome i Cincinnati holdt nylig en prekenserie hvor han oppfordret medlemmene til å slutte å være drevet av ”the kingdom of thingdom” (tingenes rike) og bevege seg på en sti som fører til sann sjenerøsitet.  Han snakker om fem elementer for den som vil vokse som disippel: bønn, bibelstudium, fellesskap, tjeneste og sjenerøsitet.

”I de menighetene mange av oss vokste opp,” skriver Chris Willard i en artikkel, ”virket det som pastoren alltid snakket om penger.” Søkersensitive menigheter likte ikke det og forkynte ikke om penger, ”inntil lederne oppdaget at de på en eller annen måte måtte finansiere den raske veksten”. Det førte til at en måtte snakke om penger, ”vi ligger etter budsjettet”, ”vi må bygge nytt” osv.

Utgangspunktet for raushet er annerledes. Det tales på en annen måte: ”Hvor din skatt er, der vil ditt hjerte også være. Jeg er din pastor; jeg har omsorg for ditt hjerte. Så derfor taler vi om penger.” Andy Stanley sier: ”Vi taler om penger, ikke på grunn av det vi vil ha fra deg, men på grunn av det vi ønsker for deg.”

Paulus fant oss et forbilde i Makedonia: ”De ga ikke bare slik vi håpet [en raus pengegave til de hellige i Jerusalem], men de ga seg selv, først til Herren og så til oss, slik Gud vil det.”

 

Trykt som I Fokus i Dagen 30.desember 2011

Tags: , , ,

This entry was posted on fredag, desember 30th, 2011 at 10:49 and is filed under Meninger om mangt. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One comment

Jan Johannessen
 1 

Dette er veldig bra , vi trenger å bli minnet om dette !

Alt er Hans, alt sølv, alt gull…..

desember 30th, 2011 at 12:47

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment