16
nov

Fortellingen om en forteller

   Posted by: reidar   in Anmeldelser

Engwall Pahr-Iversen:
Melankoliker som likte å le
En fortelling om bladmannen og fortelleren Theodor Dahl
Commentum Forlag, 2011
Innb. 196 sider

For et kvart århundre siden eller mer leste jeg ”Humor fra hav til hei”, en samling av rim, regler og historier fra Jæren. Jeg visste ikke mer om forfatteren enn navnet. Nå har Engwall Pahr-Iversen gitt oss en – hva skal vi kalle det? – kanskje en ”minnebok” om Theodor Dahl. Han vil ikke kalle det en biografi, men en fortelling om journalisten, forfatteren og fortelleren som ikke minst nettopp har vært med å bevare noe av det ekte jærske.

Dahl ble født i 1886 og vokste opp i Klepp. Det meste av livet bodde han i Stavanger og arbeidet der som journalist. Pahr-Iversen gir ikke mange opplysninger om sine kilder. Men han må ha vært en iherdig samler av både trykt og muntlig stoff om en mann som selv sanket mye av sitt stoff i samtaler med høy og lav. Det er interessant at Dahl også ble et samlingspunkt for så mange av den tids kulturpersonligheter.

Boken følger noenlunde kronologien i Dahls liv, men utdyper flere sider ved personligheten, både ved lange sitater fra Dahl og venners omtale. Noen ganger er det vanskelig å holde orden på hva som er Pahr-Iversens ord og hva som er Dahls. For oss som har noen av røttene våre på Jæren og kjenner dialekten, er det en spesiell glede å lese avsnitt hvor dialekten slår gjennom.

Boken vil nok være av spesiell interesse for rogalendinger, ikke minst jærbuer. Slik omtalte sokneprest Christian Sola fra Klepp Dahl ved begravelsen: ”Theodor Dahl har løftet himlen høgt over Jæren. Han har tatt vare på kulturverdier som Jærens ætter alltid vil takke ham for. Å være i lag med ham på Jæren var som å sitte i solskinn – i skinn fra en varm og rik sjel.”

 

Trykt i Dagen 16. november 2011

 

 

 

 

 

Tags: ,

This entry was posted on onsdag, november 16th, 2011 at 13:48 and is filed under Anmeldelser. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment