17
okt

Kristent initiativ for usjenert etikk

   Posted by: reidar   in Foredrag/artikler

I år 2000 fikk den sørafrikanske forretningsmannen Graham Power en visjon om å samle kristne fra nasjonen til en bots- og bønnedag. Den har vokst til å bli Den globale bønnedagen som årlig samler millioner i over 200 nasjoner. Power gleder seg over hvordan den sammen med en rekke bønneinitiativ har ført til en ”bølge av bønn” som har vokst seg større enn noen kunne forestille seg.

Fra første stund har et hovedord for bevegelsen vært 2. Krøn. 7,14: ”Hvis da dette folket som mitt navn er nevnt over, ydmyker seg og ber, søker meg og vender om fra sin onde ferd, så vil jeg høre i himmelen, tilgi folkets synder og lege deres land.” Det handler for Power om tre bølger. Den første er at kristenfolket ydmyker seg, ber og søker Gud; det har vært hovedsak hele tiden. Neste er at de ”vender om fra sin onde ferd” til et liv i renhet og rett. Det tredje er en mektig forvandlende bølge av Guds tilgivelse og helbredelse.

Tiden er inne for å konkretisere nummer to. Graham stiller seg nå i spissen for Unashamedly Ethical  – hvordan best oversette det? Usjenert etisk – skamløst etisk! Det er en internasjonal kampanje som promoterer etikk, verdier og et liv preget av renhet. Mennesker og menigheter i alle land kalles til å forplikte seg skriftlig. ”Vi tror at den eneste måten vi kan snu flommen av korrupsjon og urent liv er ved å stå sammen mot den – og dette begynner ved at vi feier for egen dør,” skriver Steve Johnstone som koordinerer kampanjen.

I neste omgang kalles det til å forplikte firma til etisk forretningsdrift. De som blir med, får adgang til nettet av andre som driver under samme forpliktelse. ”Online-registeret blir et nøkkelredskap for dette globale fellesskapet av etiske ledere på markedsplassen.” En ser for seg utviklingen av det de kaller en ”lukket økonomi”, og initiativtakerne tror på en bevegelse som blir en sterk front mot korrupsjon.

En slik sammenslutning krever en høy grad av ansvarlighet. Derfor skal det ansettes en ombudsmann som holder underskriverne ansvarlige og som skal behandle alle klager mot deltakerne.

Alt nå har ca 12 000 personer fra 80 land og 2 600 firma fra 60 land skrevet under på bevegelsens forpliktelser. Graham Power oppfordrer til bønn for bevegelsen. ”Før vi tar i tu med systemisk korrupsjon vil vi aldri avskaffe systemisk fattigdom, og jeg tror at løsningen begynner med oss, kirken. Det er bare de helliges kontinuerlige bønner som kan føre til at vi får se denne andre bølgen dekke jorden!”

Trykt som «I fokus» i Dagen 17. oktober 2011

Tags: , , , ,

This entry was posted on mandag, oktober 17th, 2011 at 09:51 and is filed under Foredrag/artikler. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One comment

David Kvebæk
 1 

Dette oppleves riktig, og jeg tror på konseptet!
Selv har jeg, sammen med Svein Ellingsen, Annfinn Øien og Eiliv Grue, arbeidet for å bygge bro mellom hjem og kirke, mellom gammel og ung gjennom Andreasmessen. «De gamles bønn for barna!»

november 30th, 2011 at 12:11

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment