6
okt

Evangelisten som ville frelse frk. Ur

   Posted by: reidar   in Anmeldelser

Sten Sørensen:
Kjell Haltorp
Visergutt i verdens største firma

Hermon Forlag, 2011
Innb.  223 sider

Kjell Haltorp er forkynner, menighetsleder og -planter, misjonær (i de siste årene ikke minst i Midtøstens utfordrende politiske virvar). Men frem for alt er han evangelist. Historiene om hans frimodige evangelisering i tide (og kanskje i utide?) er mange og spennende, noen ganger morsomme. Om han virkelig forkynte evangeliet for televerkets frk. Ur, er omstridt, men historien er så betegnende for hvordan vennene oppfatter Haltorp at det egentlig er likegyldig om den er sann eller ikke. At han fikk laget vannsikre traktater for utdeling rett fra badebuksene skal være sant. At han alltid har med seg traktater eller andre trykksaker høres riktig ut.

Haltorp er pinsevenn. Men for mange i andre kristne sammenhenger har han ikke minst blitt en talsmann for kristen enhet. Han er opptatt av at Guds menighet dypest sett er én. Med sin varme åpenhet vinner han hjertene på tvers av konfesjonelle grenser. Det er ikke minst i Arendalsdistriktet menighetslederne har fått merke det.

Sten Sørensen har samlet stoff til en bok om Haltorp. Den bygger på lange samtaler med ham, og på personlige opplevelser av ham. Boken følger stort sett Haltorps liv frem til nå. Den pløyer ikke dypt, men er full av navn og steder og hendelser og kan sikkert skape gjenkjennelse for predikantens mange venner. Kanskje det mest dramatiske er Sarons Dal-striden? Men heller ikke i den beveger vi oss stort under overflaten. Tvers gjennom boken finner også litt lengre sitater sikkert hentet fra samtalene med ham. Noen få ganger underveis gjennom historien er der setninger som jeg ikke forstår eller finner noe innhold i.

Forfatteren har også fått med seg venner av Haltorp til å skrive kortere eller lengre kapitler. Det er rene hylningsartikler. Unntakene er artiklene av redaktør Stein Gauslaa og pastor Leif Jacobsen som gir informasjon utover det Sørensen har med. Det absolutt mest interessante er artikkelen skrevet av Haltorps barn. Det er en ærlig skildring av en oppvekst med en far som ikke er eller var feilfri, men som de like fullt respekterer og elsker.

Er Sørensen i ferd med å skape en ny sjanger? Han kaller det biografi, men det er mer en hyllest til en respektert venn – noe som forsterkes når han trekker inn andre beundrere. Kanskje det er en form for pentekostal hagiografi?

Trykt i Dagen 6. oktober 2011

Tags: , ,

This entry was posted on torsdag, oktober 6th, 2011 at 10:01 and is filed under Anmeldelser. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment